مقاله تحلیلی: ده مورد از مقاوم‌ ترین ساختمان‌ ها در برابر زلزله

مقاله تحلیلی: ده مورد از مقاوم‌ ترین ساختمان‌ ها در برابر زلزله

همیشه به محض صحبت درباره زمین لرزه، اولین تصاویری که در ذهن ایجاد می‌شود، دگرگونی، ویرانی و مصیبت است. علاوه بر این موارد، این تصور هم وجود دارد که زلزله سبب مرگ هزاران و حتی میلیون‌ها نفر می‌شود. نیروهای جانبی ناشی از امواج لرزه‌ای مسئله جدیدی برای بشر نیست اما همیشه باعث آزرده خاطر شده انسان از عصر برنز تا به کنون شده است، چرا که در طول تاریخ شهرهای مهمی با معماری چشمگیر به دست این بلای طبیعی تخریب شده‌اند. این موضوع وقتی وخیم‌تر و نگران‌کننده‌تر می‌شود که جمعیت شهرنشین ساکن در سازه‌های سر به فلک کشیده افزایش یابد.

حال این سؤال مطرح می‌شود که آیا ما نمی‌توانیم قوانینی سخت‌گیرانه برای مقابله با فشار ناشی از فعالیت‌های زمین وضع کنیم و از این طریق جان افراد را نجات دهیم؟ خوشبختانه دانشمندان، مهندسان و معماران پیوسته در تلاش هستند تا تکنولوژی‌های هوشمندی ابداع کنند تا بتوان از طریق آن‌ها اطمینان حاصل کرد که خانه‌ها و آسمان‌خراش‌ها در مقابل این فاجعه بی‌رحم سرپا باقی می‌مانند و به ساکنین این ساختمان‌ها آسیبی وارد نمی‌شود. ما ده ساختمان طراحی کرده‌ایم که مجهز به تکنولوژی‌های برای خنثی کردن اثرات فاجعه بار زمین لرزه هستند. بعضی از آن‌ها جدید و بعضی دیگر هنوز در حال آزمایش هستند؛ اما هدف از ساخت همه آن‌ها محافظت از محیط اطراف و انسان‌ها در برابر این فاجعه طبیعی می‌باشد.

۱- ساختمان Utah State Capitol

این ساختمان یک مرکز دولتی است. به دلیل این‌که این ساختمان در یک منطقه زلزله خیز قرار دارد، مسئولین تصمیم گرفتند برای مقابله با این واقعه سیستم جداساز فونداسیون را نصب کنند که این فرآیند در سال 2007 پایان یافت.

 با نصب این سیستم کل ساختمان روی یک شبکه متشکل از 280 جداساز ساخته شده از لاستیک‌های چند لایه قرار گفت که خود این جداسازها نیز روی فونداسیون ساختمان قرار داشتند. این بلبرینگ‌ها به وسیله ورق‌های فولادی از یک سو به ساختمان و از سوی دیگر به فونداسیون آن متصل شدند.

هنگام وقوع زمین لرزه، این بلبرینگ‌های جدا کننده، به صورت محکم در راستای عمودی باقی می‌مانند و به این صورت سبب می‌شوند که ساختمان نوسان‌های آرامی به سمت عقب و جلو داشته باشد، به عبارتی دیگر فونداسیون ساختمان حرکت می‌کند اما سبب حرکت سازه فوقانی نمی‌شود.

۲- فرودگاه بین‌المللی صبیحه گوکچن (Sabha Gökçen)